Penka Kamenova

My first steps in programming

Search Engine Optimization (SEO)

| 1 Comment

Search Engine Optimization (SEO) 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Искате ли да сте в челните места при търсене?
Тогава е добре да следвате съветите за оптимизация, които самият Google дава. Eто и някои от тях:
Заглавията и URLs
1. Заглавието на страницата трябва акуратно да описва съдържанието на страницата.
2. Създайте уникално заглавие за всяка страница.
3. Използвайте кратки, но описателни заглавия.
4. Използвайте описателни имена на файловете във вашия сайт.
5. Използвайте думи в URL-тата.
6. Създайте проста структура на директориите, така че посетителите на сайта ви лесно да се ориентират къде се намират в момента.
-Избягвайте вкарването на много субдиректории една в друга, като например …/dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html
-Избягвайте използването на имена на директориите, които нямат връзка със съдържанието в тях.
7. Един документ от вашия сайт да се достига само с едно URL. Избягвайте да имате един и същ документ в главната директория и в субдиректории
-напр.”domain.com/page.htm” и “sub.domain.com/page.htm”.
 Навигацията
8. Направете своят сайт лесен за навигация. Навигацията е много важна за сърч енжините.
Помислете как посетителите на сайта ви, намиращи се във вашата начална страница, ще достигнат до страница, съдържаща по-специфично съдържание.
9. Осигурете повече удобство на посетителите си, използвайки ‘breadcrumb lists’. Breadcrumb е редица от вътрешни линкове, горе или отдолу на страницата, която позволява на посетителите бързо да се върнат до предишна секция или до началната страница.
10. Направете 2 карти на сайта – една за посетителите и една за сърч енжините.
-site-map(lower-case) e страница на сайта ви, която показва структурата на вашия сайт и обикновено е съставена от йерархично подреждане на страниците във сайта ви.  Посетителите, ако имат проблеми с намирането на страници,  могат да посетят тази страница.
-XML Sitemap (upper-case) e файл, който можете да доставите чрез Google’s Webmaster Tools. Той прави страниците в сайта ви лесни за откриване от Google.
11. Използвайте основно текстова навигация във вашият сайт. Така сърч енжините лесно ще следват и разбират сайта ви. Много посетители също предпочитат текстовата навигация.
- избягвайте навигация базирана на drop-down menus, картинки и анимации.
12. Използвайте 404 page. Посетителите понякога ще стигнат до страница, която не съществува, следвайки невалидна връзка. С 404 page вие ще отведете посетителите си до съществуваща страница в сайта. Добре е тя да съдържа линкове до главната страница и към други основни страници.
-убедете се, че вашия уеб сървър е конфигуриран така, че дава a 404 HTTP status code когато е извикана несъществуваща страница.
Съдържанието
13. Предложете качествено съдържание и услуги. Създаването на полезно съдържание ще повлияе положително на вашия сайт повече от всеки друг фактор, обсъждан тук. Създайте уникално, не изкопирано съдържание.
Добри практики са:
-добре написан, без граматически грешки текст.
-бъдете организирани около основната тема. Разделянето на съдържанието на логически парчета помага на посетителите да намерят съдържанието, което искат.
-създаване на ново, уникално съдържание.
-създаване на съдържание основно за посетителите, не за сърч енжините.
14. Подходящ текст на линковете ще изрази по-точно съдържанието, към което ще се свържем. Използвайте, кратки но описателни думи и фрази.
15. Използвайте “alt” атрибута за картинките. Той дава алтернативна информация за картинката, ако тя не се появи по някаква причина. Screen reader – ите също  четат “alt” атрибутите.
16. Използвайте heading (h1,h2,h3…) таговете за да наблегнете на важния текст.
-избягвайте слагането на текст в heading тагове, ако това няма да помогне за определянето на структурата на страницата.
-избягвайте да използвате heading тагове когато е по-подходящо да използвате таговете <em> и <strong>.
-Използвайте heading-и само когато има смисъл. Твърде много heading-и на страницата ви, я прави трудна за ориентиране и за посетителите ще е трудно да разберат къде започва дадена тема и къде свършва тя.
17. Можете да забраните на търсачките достъпа до части на вашия сайт, където обхождането не е необходимо, с “robots.txt” файл. Той трябва да бъде сложен в главната директория на сайта ви.
18. Борете се със спам коментарите като използватe “nofollow”.
Пример: <a href=”http://www.shadyseo.com” rel=”nofollow”>Comment spammer</a>
Това казва на Google, че определени линкове от вашия сайт не бива да се следват, защото линкването, към сайтове, които Google счита за “spammy” може да навреди на репутацията на сайта ви.
Мобилните сайтове
19. Убедете се, че мобилния ви сайт се индексира от Google. Създайте a Mobile Sitemap и го представете на Google, за да ни иформира за съществуването на сайта ви. Mobile-ния Sitemap може да се представи чрез Google Webmaster Tools,  също както и стандартния Sitemap.
20. Убедете се, че Google разпознава мобилните URLs. Страниците, които определим да не са видими на мобилен телефон, няма да бъдат включени във мобилния сайт индекс.
21. Пренасочвайте мобилните ползватели, към мобилната версия на сайта.
Промотирайте сайта си по правилните начини.
22. Увеличаването на броя на линковете, сочещи към сайта ви, увеличава стойността му.
23. Социалните медии могат лесно да свържат заинтересованите групи от хора с подходящото съдържание.
24. Свържете се със сайтове, имащи подобно съдържание на вашето.
25. Използвайте Google’s Webmaster Tools. Те помагат да контролирате по-добре как Google взаимодейства с вашия сайт, както и да получите полезна информация за сайта си.
26. Високо ниво на анализ е възможно чрез Google Analytics.

Ако сте решили сериозно да се занимавате със SEO може да се запишете на безплания курс за SEO, организиран от Телерик Академи.

One Comment

  1. Pingback: SEO summary | extravy.com

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Read previous post:
Web Site (Photoshop course – Final project)

Close